veiligheids team.jpg

Goed voorbereid: zo organiseer je je event en verdeel je de verantwoordelijkheden

Hannah Tips & Tricks Verzekeringen 4 min

Een geslaagd event begint met duidelijke afspraken. Wie doet wat? Wat moet je allemaal regelen? En hoe zorg je ervoor dat alles op de dag zelf vlot verloopt? In dit artikel lees je hoe je je event goed organiseert, verantwoordelijkheden slim verdeelt en risico’s beheerst.

1. Duidelijke taken en verantwoordelijkheden: wie doet wat?

Een event organiseren doe je nooit alleen. Zeker bij grotere events is het belangrijk dat elke taak een duidelijke eigenaar heeft. Denk aan productie, techniek, veiligheid, communicatie, hospitality, vergunningen en meer.

Leg alle rollen en taken vast in een draaiboek of eventplanning checklist. En bepaal niet alleen wie welke taak uitvoert, maar ook wie de eindverantwoordelijkheid draagt als er beslissingen genomen moeten worden. Zo voorkom je verwarring en vertraging tijdens de voorbereiding en op de dag zelf. Een duidelijke taakverdeling binnen je team voorkomt verrassingen of dubbel werk.

2. Maak duidelijke afspraken met leveranciers en partners

Een event organiseer je samen met leveranciers, partners en andere betrokken partijen – en dat vraagt om duidelijke afspraken. Wie levert wat? Wat gebeurt er als iemand zijn afspraken niet nakomt? En wie is aansprakelijk bij schade?

Zorg dat alle contracten in orde zijn en check goed de algemene voorwaarden van leveranciers. Maak ook duidelijke afspraken over wie de verzekering regelt (jij, je opdrachtgever of de leverancier). Zeker als je materiaal huurt – zoals geluidsinstallaties, tenten of podia – is het belangrijk om daar vooraf afspraken over te maken. Het lijkt misschien logisch dat de leverancier alles verzekerd heeft, maar dat is in de praktijk vaak niet zo. Bespreek dus op voorhand wie wat verzekert, en voor welk bedrag. No Risk kan je hier uiteraard mee adviseren.

3. Veiligheidsmaatregelen: voorkom risico’s

Veiligheid begint bij een goede voorbereiding. Zorg voor EHBO-posten, security, nooduitgangen en duidelijke evacuatieplannen. In een veiligheidsplan leg je vast wat je doet als er iets misloopt – van kleine incidenten tot ernstige noodsituaties.

Voor grotere events is een veiligheidsplan verplicht – zowel voor je vergunning als om een aansprakelijkheidsverzekering te kunnen afsluiten. Denk hier dus tijdig over na en zorg dat alles goed geregeld is.

4. Checklist: wat moet je zeker regelen?

Gebruik deze checklist om overzicht te houden tijdens je event voorbereiding:

  • Taken en verantwoordelijkheden: wie is waarvoor verantwoordelijk?
  • Leveranciers: wat is afgesproken, wat staat er in de contracten?
  • Verzekeringen: wie regelt wat, welke dekkingen zijn nodig?
  • Veiligheid: is er een veiligheidsplan nodig, en voldoet het aan de voorwaarden?
  • Communicatie: is iedereen – intern én extern – goed gebrieft?

5. Eventverzekering: regel het goed

Hoe beter je alles op voorhand regelt, hoe kleiner de kans op problemen. Maar zelfs met een sterk team en duidelijke afspraken kan er altijd iets misgaan. Daarom is een goede eventverzekering zeker geen overbodige luxe.

Bij No Risk stel je zelf je verzekering samen, met de dekkingen die passen bij jouw event: van aansprakelijkheid tot slecht weer tot materiaal. Het afsluiten van de verzekering is snel, eenvoudig en volledig transparant Je sluit de verzekering makkelijk online af, berekent je premie zelf en ontvangt je polis meestal binnen de dag.

Wij helpen je de risico’s in kaart te brengen en zorgen dat je goed verzekerd bent – zodat jij je volledig kunt focussen op een geslaagd event.